En ny café opstår disse dage i Enghaveparken på Vesterbro. Det er dog ikke en hvilken som helst café, der er tale om, men en frivilligt drevet container-café, som skal gøre en forskel for de mange flygtninge, der er i Danmark.

På blot halvandet døgn har flygtninge-initiativet Venligboerne skrabet omkring 15.000 kroner ind til “Venligbo Café”. Dermed er indsamlingen allerede indstillet, og frivillige hænder skal bære projektet i mål herfra.


Giv en hånd med

 

I dag begynder opførelsen og indretningen af container-caféen, der regnes at være klar om en uges tid. Den utraditionelle café skal drives af frivillige og flygtninge, og motivet bag er ganske enkelt at gøre en forskel for flygtninge i kommuner og lokalsamfund landet over.

Har du hænderne skruet rigtigt på eller blot hjertet det rette sted og god energi?

Uanset hvad, du kan bidrage med, er du uden tvivl mere end velkommen til at hjælpe det godtgørende projekt på benene i løbet af ugen. Venligboerne oplyser via Facebook, at de regner med at arbejde på caféen i tidsrummet 10:00-16:00 fra i dag og ca. en uge frem.

Det er planen, at syriske flygtninge skal inddrages i indretningen af den unikke café, der kommer til at ligge lige inden for portene til Enghaveparken.


Venlighed som værktøj 

 

Venligboerne er en gruppe af frivillige, som betragter hver eneste flygtning som en kilde til inspiration og forbrødring. Vi ønsker at bygge broer mellem mennesker og bruger venlighed som redskab hertil“, lyder det på Venligboernes Facebookgruppe.

Og Venligboerne er tilsyneladende et voksende segment, der er repræsenteret fra den ene til den anden ende af landet.


Fra Nordjylland til Vesterbro

 

Venlighedsbevægelsen opstod flere hundrede kilometer vest for den container-café, som kommer syriske flygtninge i Hovedstadsområdet til gode.

Faktisk startede bevægelsen som en Facebookgruppe for hjælpsomme jyder i Hjørring tilbage i november 2014. Venlighedskonceptet inkluderede i opstartsfasen mindre end 20 frivillige nordjyder, men venligheden voksede hurtigt til 17 andre danske byer, og alene i København er der i dag næsten 6.000 Venligboere.

Hvad den snart færdigopførte café helt præcist kommer til at tilbyde af mad, drikke og arrangementer er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt. Venligboerne oplyser via Facebook, at de i skrivende stund blandt andet arbejder på at arrangere forfatterbesøg, byvandring, musikarrangementer, rådgivningscafé og “1000 andre ting“.

 

Der er tilsyneladende opstået en container-tendens i København. Læste du med, da jeg beskrev containerbyen bag S-togs linjen på Nørrebro? Hvis ikke, så kan du læse med her.