Den danske fotograf Søren Solkær har de sidste par år rejst verden rundt for at fotografere gadekunst malet af de 122 dygtigste gadekunstnere. Verdensrejsen har kastet en fotobog og en udstilling af sig, der, ligesom fotografen selv, har været verden rundt.

I forbindelse med at udstillingen indtog Øksnehallen på Vesterbro i fredags, har seks af feltets skarpeste spraymalere fået stillet store gavle til rådighed rundt om i den gamle bydel. Disse er over den sidste uge blevet forvandlet til førstehåndsværker i kæmpestore størrelsesforhold. Projektet hedder Outdoor Surface og er bestemt en byvandring gennem Vesterbro værd.


Gigantiske dyr på Gasværksvej

 

Den belgiske kunstner ROA har den sidste uge kørt op og ned i en kran foran en gavl på Gasværksvej 34. ROA er verdenskendt for sine mørke, nuancerede afbildninger af dyr, og gavlen på Gasværksvej er ingen undtagelse. Denne har i løbet af sidste uge fået selskab af både egern og rotter, som kravler rundt på den gule gavls vinduer (kan ses i videoen nederst i artiklen).


Ørn på Oehlenschlægersgade

 

Den kinesiskfødte graffitimaler DALeast er, i stil med ROA, også optaget af dyreriget, men DALeast formår at portrættere dyr og figurer i et mere dystert univers, end det er tilfældet med ROA. DALeast mestrer som ROA den sort/hvide graffitikunsts skyggelege og nuancer, og gavlen på Oehlenschlægergade 76 har fået et vingefang, der er yderst fængende.


Hipsterfar på Tullinsgade 1

 

Den danske kunstner HuskMitNavn har ligeledes fået stillet en gavl til rådighed, og danskeren portrætterer, hvad han selv kalder en ”Hipster Dad”, der ligner de fleste unge fædre i bydelen, som blandt andet kendes på en stor skægpragt. I modsætning til ovenstående to kunstnere er HuskMitNavn ikke bleg for at bruge farver, og det kulørte maleri fremstår i klare røde, gule og blå nuancer.

Halvt abstrakt og helt betagende

 

Lidt længere nede ad Tullinsgade finder du en endnu bredere gavl, der har fået en kærlig behandling af den irske kunstner Conor Harrington, som dagligt udsmykker Londons gader. Harrington har sin helt egen, lettere abstrakte stil, som på Tullinsgade 21 er præsenteret i et maleri af to adelige herrer. Karakteristisk for kunstneren er, at malingen i hans værker ’løber’, således at det ligner, at et regnskyl har raseret et ikke færdigtørret gavlmaleri.


Anonymiserede mennesker i en baggård på Vesterbrogade

 

Den spanske maler Gonzalo Borondo har i en ung alder opnået international berømmelse for sine urbane malerier af mennesker, hvis ansigter er uigenkendelige. Borondos værker kan findes i diverse europæiske storbyer og nu altså også på Vesterbro, hvor Borondo har portrætteret en rundkreds af mystiske mennesker.


Skrigende geometri i Saxogade

 

Den sidste kunstner, Solkær har inviteret til København i denne omgang, er Brooklyn-baserede Maya Hayuk. Hayuk er, modsat mange øvrige malere, ikke bange for at bruge technofarver, der skriger til himlen. Med en geometrisk tilgang til graffiti og en vanvittig farvepalet er den kvindelige kunstner helt klart en gåtur til Saxogade 71 værd.

 

I nedenstående video kan du se ROA i aktion på Oehlenschlægersgade, da belgieren i torsdags lagde de sidste streger på den gavl, han havde fået stillet til rådighed i forbindelse med Outdoor Surface projektet.