Indtil den 29. november 2015 har du en sjælden mulighed for at komme helt tæt én af Englands absolut mest indflydelsesrige kunstnere. På Louisiana kan du nemlig i denne periode nærstudere Lucien Freds “A Closer Look”, der viser nogle af Freuds fantastiske værker fra kunstnerens grafiske periode.

 

Hvem er han? 

 

Lucien Freud (1922-2011) var det, man kalder menneskemaler. Freud var kompromisløs i sin måde at portrættere mænd og kvinder, og hans værker har en genkendelighed, der er svær at undgå at bemærke.

Særligt i sin grafiske periode, hvor han ikke brugte farver, fremstår de portrætterede ansigter stærkere end nogensinde. Det er som beskuer umuligt ikke at gisne om, hvordan den afbillede person måtte føle og tænke i øjeblikket.

 

Minder om Munch

 

Som Edward Munch var en mester i grafisk kunst, var Freud ligeledes i en liga for sig – og de to har dét til fælles, at de portrætterer mennesker fuldstændig som de er, når de bærer deres lidelser og bekymringer på tøjet.

Da farverne i Freuds malerier forsvandt og penslen bare blev til ‘pen’, tog Freud væsentlige skridt i arbejdet med ætsning. Freuds afbillede personer fremstår så karakteristiske og menneskelige, at vores øjne fluks rettes mod deres forpinte, seriøse eller måske usikre ansigtsudtryk, og det er svært ikke at forholde sig til ‘mennesket’ i værket.

 

Første gang for offentligheden 

 

Det er første gang, de 52 værker præsenteres samlet for offentligheden – så tøv ikke med at gribe chancen for at se noget enestående kunst, du ikke kan andet end at forholde dig til.